Vandplante-projekt


Af Steen Brorsen

På et bestyrelsesmøde i det sene forår spurgte Johannes (formand for Vandplejeudvalget) om jeg ville deltage i et lille vandplanteprojekt. Her var svaret selvfølgelig ja, skønt jeg er en hel novice på dette område. Det passede mig rigtig fint at Johannes også hyrede vores kasserer Jan Beirholm i løbet af aftenen. Johannes er rigtig god til at sætte andre i arbejde, og heldigvis for det….sidst, vi skulle sætte fisk ud, mødte han op i et par totalt udtrådte sandaler, sikkert købt i Polen i 90’erne…hallo!!!

Nå, spøg til side, Johannes har i den grad givet VPU et løft….et par uger efter blev jeg ringet op af ingen ringere end legenden Peter Krog Madsen, som nu igen er aktiv i VPU (har han egentlig ikke altid været det?), og vi aftalte at mødes søndag den 17. juni på Gyvelgårdsvej ved Hornum, tæt på Ulstrup bæk. Peter kender jo åen og dens tilløb bedre end hans egen bukselomme, så han vidste at her stod der en del vandranunkler, som vi nemt kunne nappe nogle af. Jeg anede ikke hvordan en vandranunkel ser ud, men her overraskede Jan med et bredt kendskab til bækkens planteliv og til blomster og bier i det hele taget (han havde selv sin yngste søn med som bevis!). Peter viste os hvordan vi forsigtigt løsnede rødderne fra bunden, frigjorde dem fra andre uinteressante planter og anbragte dem i spandene så de var nemme at plante igen. Herefter kørte vi til Hytten i Hyllebjerg hvorfra vi tog nogle store sten fra bunken på parkeringspladsen. Derfra videre til cementbroen ved Fredbjerg, hvor de første planter skulle sættes ud. På venstre side, opstrøms cementbroen er der fældet en del træer helt ned mod åen, så her var det tiltrængt med noget variation og skjul for ynglen. Vi bar planter og sten ned til åen og allerede ved ankomsten overraskede den lange kasserer igen. ”Det er da vandpest, det der”, udbrød Jan mens han pegede på nogle mørke striber på bunden.Her var både Peter og jeg ved at falde på røven af overraskelse over den viden Jan ligger inde med, og Peter kunne konstatere at han havde ret.

Vi var så kommet til 2. lektion: Hvordan planter man så disse ranunkler? Peter viste hvordan man samler en lille flok planter, vender rødderne samme vej og fatter en sten. Herefter sprang han i åen og smøgede ærmerne mindst lige så langt op som når inseminøren står bag koen. Efter at have bedømt strømmen og hvor klippemaskinen vil skære grøde om kort tid, fandt Peter et velegnet sted langs bredden, hvor vores første plante skulle i vandet. Det foregik meget enkelt: ned på bunden med planten, en stor sten ovenpå, træde begge dele fast i bunden – sådan!

Vi satte en 4-5 planter ved cementbroen og kørte derefter ned til den gamle hytte, hvor VPU også havde en idé om lidt udplantning lige nedstrøms hytten og langs de nærmeste gydebanker efter første sving. Her fik Jan og jeg så vores første praktiske erfaring og fik plantet en 7-8 vandranunkler langs gydebankerne, til gavn for det kommende yngel.

Sidst men ikke mindst måtte vi jo lige ha’ den obligatoriske dåsebajer i den gamle hytte, krydret med den hyggesnak man altid finder blandt lystfiskere og vandplante-folket….

Tak for et par hyggelige og lærerige timer til Peter og hans ”assistent” Jan, og samtidig en opfordring til at sige pænt ja, hvis nu ham der Johannes skulle finde på at spørge…

Mvh. Steen Brorsen
(og en lille bitte undskyldning til Johannes)

Skriv et svar